jom sembang2 kat sini...=)


ShoutMix chat widget

Tuesday, October 12, 2010

kancil overhaul

assalamualaikum.....agak lama blog ni sunyi,harap maaf..ok kali ni nak cerita pasal kancil overhaul lagi..minggu lepas ada kancil masuk,ownernya suruh overhaul ketanya,seperti biasa,mulakan operasi leraikan komponen kereta....jom layan



kancil 850..1st time overhaull


bukak bumper,mudah kerja cket..tanggalkan mna2 belt yg kcu..utk safety tnggalkn negatif(-) bateri masa bkerja..


cabut mana2 hose yg sangkut,dll lagi,tanggalkan timing belt,sblm tu marking la..tngalkan distributor dll...lpastu longgarkn skru head,check ezos perlu dicabut..dan angkat head skali carb,senang keja...dah kluarkan,bukak carb dan fuel pump,ad pin,pastikan x hilang..bolehla tngalkn rocker arm,cuci..alang2 tu grand valve skali.


bila head dh kluar mcm ni jadinya,nak keluarkan piston dari bawah,so kena buang mnyak enjin yg lama,pastu ad tiang mouting kt bwh kna bukak,pastu longgarkn smua skru takung dancungkil utk dikeluarkn,payah cket kna ad skill nk bukak ni..masa bkerja akal mmg kena jalan skali utk berfikir,bru mudah dan dpt blaja mcmna utk bukak..



ok pic kt atas ni bila takung dibuka,so boleh la kluarkan piston dr bwah,tp kna hati2..jgn ketuk pd tmpt yg salah..dan bila piston dh keluar xboleh tertukar..



gmbar kt atas ni proses grand valve...wat ni mmg lenguh tangan la bg sesapa yg xpnah wat,huhu



bila dh siap grand valve,kerja2 pasang valve seal dilakukan,kmudian pasang spring valve..



ok..ini piston yg dh disusun,so tukar ring lama..pasang baru..nak masukkan pkai piston ring compressor..pastu ikat skru dibawah..dh sttle pasang oil sump bg clear kt bwh..pastu pasang head td,dh ikat bolt semua..pasang balik mna2 hose yg dicabut...fuhh wt keja mna xpnat kan?mmg pnat..smpai ke mlm pon wt gak keja.huhu..dh settle smua,pasng ekzos, bumper dll..





gmbr diatas mnunjukkan keta dh siap,dan akan ditest sblm hntar..oklh smpai disini saja,sekian..harap maaf klu ad kesilapan..

7 comments:

  1. kalau oberhaul moto aku reti lah buat..piston yg 3 bijik 2 tukar baru x?

    ReplyDelete
  2. bro..klu mtor leh,keta pon leh,huhu..basic sama gak lebih kurng la..piston xtukar,cuma ring je,jrg la org tukar piston klu keta ni..mtor yela.huu

    ReplyDelete
  3. ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★

    Kami Kembali lagi... Maaf atas lama tak ziarah

    wooo sorry sesangat aku agak sebuk sikit tu yang tak berapa sempat singgah blog ko ni

    wooooo oberhoul kereta kancil .... rasanya selalunya tukar ring dia tu.... mmg jarang orang tukar piston.... tapi lain plak halnya kalau piston pecah ... ni yang bahayanya pasal takut blok rosak calar itewww yang menakutkan... banyak belanje kena keluar kalau jadi cam tu

    ReplyDelete
  4. ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
    Kami DAtang Ziarah Blog Anda
    Sila Lawat Kami kembali
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★

    agak lama mmg tak singgah sini....oberhoul ni kena lah buat dengan sehabis baik.. barulah perfomen kereta ditahap yang baik selepas oberhoul... apa pun ini bukan kerja yang mudah...

    ReplyDelete
  5. ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
    Kami DAtang Ziarah Blog Anda
    Sila Lawat Kami kembali
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★

    woooo lama tak ziarah kat sini dah ketinggalan banyak ni... maaf sibuk sikit kebelakangan ni

    ReplyDelete
  6. ۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
    ۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
    Selamat Menyambut Aidil adha
    Selamat menunaikan ibadah korban
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
    ۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞

    ReplyDelete

nuffnang